Badkamer spot  

(Er zijn 20 producten.)

Filtres

Prijs

30 € - 300 €

Schakelaar

Breedte

4 cm - 22 cm

Hoogte

7 cm - 60 cm

Dikte - Diepte

0 cm - 13 cm

Citaat

Onze producten
Filter
Weergegeven: 1 - 20 van 20 items
Weergegeven: 1 - 20 van 20 items

Waarom kiezen voor de badkamerspot?

In de categorie badkamerinrichting kunt u deze keer inzoomen op de badkamerspot door middel van vijf veelgestelde vragen, die we in dit artikel zullen beantwoorden. Waarom dit specifieke armatuur? Efficiënt, waterdicht, praktisch, esthetisch, richtinggevend, verzonken, het combineert de voordelen om elk moment van ontspanning te verlichten. Soms modern, soms klassiek, in metaal, chroom, aluminium, geborsteld staal, het geniet van een succes dat tot nu toe niet werd ontkend.

Hoe installeer je een badkamerspot?

De installatie van de badkamerspot moet aan vele voorzorgsmaatregelen worden onderworpen, aangezien het gaat om elektrische bediening in een vochtige ruimte. Voor extra veiligheid raden wij u aan dit soort werkzaamheden toe te vertrouwen aan een gecertificeerde elektricien. Deze laatste is op de hoogte van de huidige normen en kan u nauwkeurig advies geven over het type verlichtingsarmatuur dat u moet installeren in functie van de zone van uw badkamer. Zo gelden er bijvoorbeeld strengere normen voor douchespots dan voor badkamerschijnwerpers!

De verschillende ruimtes die samen een badkamer vormen

Volume 0: dit is het binnenvolume van de douchebak of het bad. In dit gebied zijn geen armaturen toegestaan, met uitzondering van de verlichtingsarmaturen die direct in de fabriek door de fabrikant zijn gemonteerd.

Volume 1: dit is de ruimte in de douchecabine of het bad. Het gebied gaat tot een hoogte van 2,55m of tot de hoogte van de douchekop. De toegestane verlichting in deze zone is klasse 3 van maximaal 12V. Ze moeten ook een IP-rating van X4 hebben.

Volume 2: dit gebied begint net na volume 1. Het is binnen een straal van 60 cm rond het einde van volume 1 voor een hoogte van 2,25 meter. De geautoriseerde armaturen zijn minimaal IP44 en klasse 2.

Volume 3: dit is de horizontale ruimte vanaf het einde van volume 2 voor een breedte van 2,40 m. Alleen apparatuur van klasse 1 of 2 die met 230 volt werkt, is in deze zone toegestaan. Onder voorbehoud van bescherming door middel van een hooggevoelige differentiële inrichting van maximaal 30 mA.

Exclusief volume: de hoogtelimiet is 2,5 m boven de volumes 1 en 2. In deze zone moeten de toegelaten armaturen van klasse 1 en 2 zijn met een minimum IP x3. Ze moeten worden beschermd door een hooggevoelige differentiaalinrichting van maximaal 30 mA. Aangezien de lichtbron zich dicht bij het bad of de douchebak bevindt, moet de armatuur bovendien een hoge IP-waarde hebben. Kiest u voor inbouwmontage, dan heeft een IP65-badkamerspot de voorkeur.

de badkamerspot

Goed om te weten

De badkamerspot moet voldoen aan de norm nf c 15-100, die de laagspanningsinstallaties regelt. Deze veiligheidsnorm heeft meer bepaald betrekking op de bescherming van de elektrische installatie en de personen, alsook op het comfort van het beheer, het gebruik en de evolutie van de installatie.

Kies altijd voor een armatuur dat waterdicht is en maximale veiligheid tegen spatten en water kan garanderen.

Installatie van de badkamerspot vereenvoudigd stap voor stap

Apparatuur die nodig is om een badkamerspot te installeren:

- Beugel meegeleverd met uw badkamerspots (verzonken, directioneel, enz.);

- Spotlight met zijn LED-lampje;

- Thermische bescherming of isolatie-element ;

- Aansluiting voor de LED-spot in de badkamer op het elektriciteitsnet;

- Elektrische kabel voor het aansluiten van de schijnwerper op de transformator

De stappen:

  1. Als u dat nog niet hebt gedaan, installeer dan een transformator op het elektrische circuit, bij voorkeur in de "off-volume" zone op een brandwerende steun en isoleer deze van de rest;
  2. Installeer een 30 mA hoge veiligheidsdifferentieelschakelaar (DRHS) om de veiligheid van personen en goederen te garanderen in het geval van een waterlek in de badkamer ;
  3. Schakel de stroom uit;
  4. Markeer de locatie van elke badkamerplek;
  5. Boor de spots volgens het bij de badkamerspot geleverde sjabloon, tenzij u een bestaande spot vervangt;
  6. Steek de voedingskabel van uw spot en sluit deze aan op het stopcontact;
  7. Bevestig de gloeilamp in de fitting;
  8. Zet de montage vast op de plaats die in stap 4 is geboord;
  9. Zet de stroom weer aan en test de werking

Goed om te weten

In het geval van valse plafonds moet een minimale inbouwdiepte van 60 mm worden toegestaan!

Hoe verander je een badkamerspot?

- Schakel de stroomtoevoer uit;

- Schroef de elektrische bedrading los en maak deze los van de bestaande spot;

- Herhaal de laatste vier stappen van de bovenstaande instructies.

Hoeveel schijnwerperkracht in de badkamer?

In deze ruimte, vaak klein, zonder openingen of toegang tot daglicht, is het essentieel om een goede verlichting te hebben, vandaar het belang van de kracht van uw badkamerspot. Wij adviseren tussen 400 en 650 lumen per m² (of 200 tot 300 lux per m²).

Wat betreft het vermogen uitgedrukt in aantal watt, is het allemaal afhankelijk van de leverancier: lees gewoon de verpakking, die meestal het lumen/watt-equivalent aangeeft. In geval van twijfel, neem dan contact met ons op via telefoon of e-mail!

Aarzel niet om extra lichtbronnen toe te voegen om een homogene verlichting te verkrijgen, bijvoorbeeld een wandlamp.

Hoeveel spots per m² in een badkamer?

Om het aantal te kopen spots voor uw badkamer te berekenen, moet u de nodige verlichtingssterkte kennen. Hier is hoe je het moet doen:

- Meet de oppervlakte van de ruimte door de breedte te vermenigvuldigen met de diepte;

- Vermenigvuldig dit gebied met 1,5 om het optimale totale vermogen te krijgen.

Voorbeeld met een badkamer van 5 m²:

Voor deze ruimte bevelen wij in het algemeen een totaal van 2000 lumen aan, d.w.z. maximaal 400 tot 450 lumen per vierkante meter.

De volgende berekening wordt uitgevoerd: lumen/m² = lux

2000 (lumen) ÷ 5 (m²) = 400: je hebt ongeveer 400 lux nodig op het totale oppervlak.

Het enige wat u hoeft te doen is op onze online verkoopsite de bollen te kiezen die bij u passen: elk product in deze rubriek gaat vergezeld van het aantal geleverde lumens!

Ons advies

De badkamer heeft over het algemeen twee soorten verlichting nodig:

- De eerste voor algemene verlichting,

- De tweede boven de wastafel, voor accentverlichting

Kies voor verlichting verdeeld over drie 20-watt (250 lumen) lichtpunten in plaats van een enkel 50-watt (635 lumen) lichtpunt.

Hoe vervang je de lamp van een badkamerspot?

Bovenal is het aan te raden om te kiezen voor een LED-lamp die zorgt voor een koele witte functionele verlichting, meer dan 4000 Kelvin. (Eenheid voor het meten van de kleurtemperatuur). Warm wit is niet aan te bevelen voor deze kamer!

Wat betreft het vervangen van de lamp van uw badkamer LED-inbouwspots:

- Zet 2 vingers op elke kant van je schijnwerperhoes;

- Druk lichtjes en draai met beide vingers tegelijk om het los te schroeven;

- Verwijder de lamp

0