Zaklamp  

(Er zijn geen producten in deze categorie)

Filtres

Citaat

Alle onze zaklampen

Wat zijn de criteria bij het kiezen van uw zaklamp?

Zaklampen maken al enkele decennia deel uit van ons dagelijks leven. We gebruiken ze bij veel gelegenheden. Maar met de vooruitgang van de technologie is de keuze moeizamer geworden. Hoe kies je vandaag de dag een zaklamp in 2018? Wat zijn de criteria voor het kiezen van een zaklamp? Volg de gids.

Het kiezen van het juiste type zaklamp voor u

Zoals u kunt zien in speciaalzaken en op het internet zijn er verschillende soorten zaklampen op de markt.

Allereerst zijn er de klassieke zaklampen die geen opties hebben: ze lichten alleen maar op en dat is het. Over het algemeen zijn dit modellen die zeer krachtig en betrouwbaar zijn. Bij sommige modellen kunt u echter de intensiteit van de lichtstraal aanpassen, maar meer niet.

Dan zijn er nog de koplampen. Zoals de naam al suggereert, is deze koplamp voor degenen die extra verlichting willen hebben terwijl ze hun handen vrij hebben. Ze worden gebruikt voor fietsen, fietsen, wandelen of hardlopen. Veel professionals gebruiken deze modellen ook: monteurs, speleologen, mijnwerkers, om nog maar te zwijgen van elektronische ingenieurs. In de meeste gevallen zijn de koplampen waterdicht en stofdicht om gebruik onder extreme omstandigheden mogelijk te maken.

Tot slot zijn er tactische zaklampen. Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor gebruik door wetshandhavingsinstanties in de Verenigde Staten. Het leger, de politie en andere professionals gebruikten dit type zaklamp om een individu gemakkelijker te neutraliseren in het geval van een probleem. De bediening van deze zaklamp is eenvoudig: onder de vele lichtmodi is er het blinde stroboscopisch effect voor een bepaalde periode, waardoor verdere beweging wordt voorkomen. Door de toenemende onveiligheid is deze tactische verlichting zeer gewild geworden. Vandaag de dag kopen veel huishoudens ze om zich te verdedigen tegen aanvallen en inbraken.

Kies afhankelijk van het gebruik van de zaklamp

Er zijn verschillende gevallen waarin het gebruik van een zaklamp noodzakelijk is. Zo kunt u uw lamp kiezen volgens uw behoeften.

In de eerste plaats is er professioneel gebruik. Dit is bijvoorbeeld het geval voor mechanische professionals die stroboscooplampen gebruiken, of voor beveiligers, wetshandhavers of brandweerlieden die een zaklamp gebruiken tijdens hun nachtelijke interventies. Speleologen en ondergrondse werkers zijn ook verplicht om zaklampen te gebruiken tijdens hun activiteiten in grotten.

Dan is er nog huishoudelijk gebruik: om naar het stroomverdelingspaneel te gaan als er een zekering is doorgebrand, om iets uit de grot te halen of gewoon als er een stroomstoring is.

Tot slot is er recreatief gebruik. Er zijn bijvoorbeeld mensen die 's nachts jagen, anderen hebben een zaklamp nodig als ze gaan kamperen of op vakantie, omdat het niet altijd gemakkelijk is om een bron van elektriciteit te vinden als je onderweg bent. De zaklamp is ook nuttig voor degenen die zich bezighouden met nachtsporten: mountainbiken, trekking, wandelen, duiken, bergbeklimmen, enz.

Hoe evalueer je de kracht die je nodig hebt?

We hebben de neiging te denken dat hoe meer macht we hebben, hoe beter. Het is echter belangrijk om goed naar de vraag te kijken. De reden is simpel: hoe meer lichtkracht je hebt, hoe groter de vraag naar energie. Zoals u zult hebben begrepen, zal een krachtige lamp hebzuchtig zijn en zal zijn autonomie beperkt zijn. Daarna hangt alles af van de behoeften van de lamp. Zo hebben mensen die de bergen in gaan of wandelen, lampen nodig met een lange autonomie, terwijl beveiligers en politiediensten krachtiger lampen nodig hebben.

Pas ook op voor misleidende advertenties die sommige merken maken over de kracht van zaklampen. Het is beter om een zaklamp te hebben die eigenlijk 500 lumen is, dan een die reclame maakt voor 12.000 lumen, wat minder efficiënt zal zijn dan verwacht. Er zijn een paar trucjes om deze sukkels te herkennen. Bijvoorbeeld, weet dat een lamp die slechts 12 leds heeft en beweert meer dan 10.000 lumen te geven. Dit betekent dat elke led-cel 1.000 lumen moet geven: om zo'n vermogen te geven, zou je grote batterijen nodig hebben gehad en niet een paar aaa-batterijen. Bovendien, als deze worden aangeboden voor minder dan 10 euro, zullen we dubbel op onze hoede moeten zijn.

Autonomie: het hangt allemaal af van uw behoeften

In sommige gevallen is het gebruik van de zaklamp alleen punctueel: als bijvoorbeeld de elektriciteit is uitgeschakeld. Autonomie is dus niet belangrijk. Aan de andere kant, sommige toepassingen vereisen een consequente autonomie: als we gaan wandelen, kamperen, enz. Daarom zijn gebruikers zeer voorzichtig met dit criterium wanneer ze bijvoorbeeld een campinglamp willen kopen.

Het is belangrijk om te weten dat deze autonomie in wezen afhankelijk is van het type technologie dat wordt gebruikt. Conventionele gloeilampen zullen een langere autonomie hebben. Aan de andere kant zal de intensiteit van de lichtstraal afnemen naarmate de batterij of de accu's worden ontladen. Zo zal de intensiteit van de straal variëren van 500 tot 70 lumen als de batterij of aa-batterijen worden ontladen.

De led-zaklamp is over het algemeen uitgerust met een regelsysteem. Het principe is eenvoudig: zelfs als de accu geleidelijk wordt ontladen, zorgt het regelsysteem ervoor dat de lichtstraal even sterk blijft als altijd. Dan komt er een breekpunt waar de lamp ineens wordt uitgeschakeld. Sommige van de meer geavanceerde lampen hebben een waarschuwingslampje dat u waarschuwt wanneer dit breekpunt nadert, zodat u kunt anticiperen en zoeken naar een nieuwe batterij of vervangingslamp.

Een op batterijen werkende of op batterijen werkende lamp?

Verlichtingsbereik en -diameter

Vaak is "bereik tot 400 meter" af te lezen op commerciële zaklampenkasten. Maar laat je niet verleiden. Het is waar dat een lichtbundel enkele honderden meters kan bereiken, maar bij welke lichtintensiteit? U ziet dat dit een marketingargument is, want het lange bereik van de toorts heeft geen zin als de straal niet krachtig genoeg is. U kunt zich net zo goed richten op andere criteria zoals bereik, lichtopbrengst of andere criteria.

Ook de verlichtingsdiameter wordt vaak genoemd. Over het algemeen wordt dit criterium door de merken weinig benadrukt. En toch staat de efficiëntie van de zaklamp op het spel. Of het nu gaat om een led-zaklamp of een klassieke lamp, er zal altijd een brandpunt (of inslagpunt) zijn en een halo genaamd flood. Het hangt dan allemaal af van uw behoeften: heeft u meer wateroverlast nodig of liever een groter aandachtspunt? Er zijn een aantal modellen die verstelbaar zijn, die in staat zijn om uw verschillende toepassingen aan te passen.

Afmetingen, gewicht en ergonomie van de lamp

Ergonomie is een zeer belangrijk criterium bij de keuze van een zaklamp. Het zal inderdaad niet erg praktisch zijn om een zaklamp rond te slepen waarvan de grootte lijkt op een waterfles als het een "zaklamp" moet zijn en dus in een zak past. Het zoeken naar de minimale grootte en het minimale gewicht is echter niet altijd goed, omdat dit logischerwijs een vermindering van de efficiëntie met zich meebrengt. Inderdaad, het hebben van een lichte en kleine lamp betekent het verminderen van de autonomie en/of het geleverde vermogen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat lampen die te klein zijn de neiging hebben om sneller op te warmen, vooral als het geen goede kwaliteit ledlamp is. Inderdaad, hoe kleiner het lichaam van de lamp is, hoe moeilijker het is om de warmte af te voeren.

Denk na over uw prioriteiten voordat u de kleinste of grootste lamp kiest!

Vergeet de geldende normen niet

Er zijn veel normen die gelden voor zaklampen, net als voor andere producten. Zo is er de anti-corrosie standaard: deze wordt vooral waargenomen in lampen voor buitengebruik (sport, vrije tijd, etc.)

Er is ook de ATEX-standaard, die vooral bedoeld is voor professioneel gebruik. Deze norm heeft betrekking op lampen die worden gebruikt in omgevingen waar zich op elk moment een explosieve atmosfeer kan vormen. Brandweer, reddingsdiensten en andere interventiediensten zijn de meest frequente gebruikers van zaklampen volgens deze norm.

De meest verspreide en meest bekende standaard is de IPX-standaard. Concreet is dit een norm die het niveau van de regendichtheid definieert. Er moet echter worden opgemerkt dat deze waterdichtheid het niet mogelijk maakt om de lamp mee te nemen voor het duiken. Zo is een lamp met IPX-8-normen waterdicht, zelfs wanneer deze tot een diepte van twee meter valt, maar slechts voor een zeer korte tijd.

Met of zonder garantie?

Dit is een vraag die veel consumenten zich stellen: moeten ze kiezen voor de modellen die met garantie worden geleverd of niet? Het is duidelijk dat zaklampen met garantie duurder zijn. Ze kunnen u echter toestaan om een reparatie te verkrijgen van de fabrikant als de lamp ooit een probleem heeft.

Dan moet nog worden nagedacht over de voorwaarden van de garantie. Inderdaad, het is allemaal goed en wel om te kiezen voor een gegarandeerd model, maar het is praktisch nutteloos als een clausule bepaalt dat de garantie alleen geldt in het geval van een fabricagefout.

Last but not least: de prijs

Tot slot zullen we moeten kijken naar de prijs. Het is belangrijk om deze parameter als laatste te beschouwen omdat de bovengenoemde criteria belangrijker zijn dan de andere. Door blindelings een zaklamp te kiezen door naar de laagste prijzen te kijken, kan het zijn dat u een model tegenkomt dat niet aan uw verwachtingen voldoet. Wees je ervan bewust dat er zaklampen zijn voor minder dan 10 euro, net zoals er zaklampen zijn voor enkele honderden euro's. Tegenover deze monumentale prijsklasse hoeft u alleen maar te verwijzen naar de criteria die voor u belangrijk zijn en de verschillende merken te vergelijken.

0