Lichtbron  

(Er zijn 279 producten.)
Onze producten
Filter
per pagina
Weergegeven: 1 - 60 van 279 items
Weergegeven: 1 - 60 van 279 items

De LED-lamp echt elektriciteit bespaart en zorgt voor een goede verlichting?

Er zijn zoveel verschillende soorten gloeilampen op de markt dat het soms moeilijk kan zijn het model te kiezen dat u voor uw verlichting nodig hebt. Welk type basis, welke kleur licht, welk vermogen? Is de LED-lamp echt betrouwbaar? Bespaart het geld op de elektriciteitsrekening zonder aan lichtkwaliteit in te boeten? Hoe recycleert u lampen? We beantwoorden uw vragen over de gloeilamp!

Welk type lamp voor binnen- en buitenverlichting?

Edison lamp

Wij bevelen het gebruik van LED-lampen voor binnen- en buitenverlichting ten zeerste aan. Voor de goede orde: er zijn nog vier andere categorieën bollen, elk met specifieke kenmerken:

De gloeilamp heeft gloeidraden, maar is nu uit de productie genomen. Goed nieuws voor nostalgische mensen is echter dat er nu LED-lampen zijn die de goede oude elektrische gloeilamp perfect imiteren.

Halogeenlampen zijn populair om hun kracht, maar ze verbruiken veel energie. Zozeer zelfs dat ze sinds september 2018 niet meer mogen worden geproduceerd, met uitzondering van de G9 en de R7.

Fluorescentiebuizen (of neonbuizen), die een onmiddellijke verlichting geven, in tegenstelling tot sommige traditionele modellen met progressieve verlichting.

Ontladingslampen of elektrische lampen en compacte fluorescentielampen, gewaardeerd om hun laag stroomverbruik, maar voorbijgestreefd door de LED-lamp.

Wat zijn de verschillende soorten lampvoeten voor LED's?

Om te weten welk type lampvoet een LED-lamp heeft, hoeft u alleen maar het symbool bestaande uit een letter en twee cijfers op de verpakking te lezen. Concreet geeft de letter de vorm van het grondvlak aan, terwijl het cijfer de afstand tussen de twee benen aangeeft:

 • Type E-basis (schroefbasis): E14, E27, E40

 • Type G: G4, G9, G12;

 • GU: GU10, GU4/MR11, GU5.3/MR16

 • G24: G24D, G24Q;

 • R7S ;

 • AR111 / QR111 ;

 • GX53 ;

 • T: T5, T8

De E27 en E14 types komen het meest voor, omdat zij meestal voor LED-lampen worden gebruikt, maar ook voor spaar- of gloeilampen.

De G9, die vroeger voor halogeenverlichting werd gebruikt, is nu te vinden in ledlampen.

Goed om te weten.

Leer het verschil tussen de basis en de fitting:

 • De lampvoet: dit is het gedeelte waarop een lamp en een armatuur kunnen worden bevestigd.

 • De fitting: dit is het gedeelte dat de elektrische verbinding tussen de gloeilamp en de armatuur tot stand brengt.

Waar kunnen gebruikte gloeilampen worden weggegooid?

Gloeilampen kunnen al dan niet recycleerbaar zijn. Als niet-recycleerbaar gecategoriseerde producten kunnen rechtstreeks in de vuilnisbak worden gedeponeerd, maar niet in de glasbakken.

Recycleerbare gloeilampen kunnen worden ingeleverd bij grote detailhandelaars of doe-het-zelfzaken.

Hoe herken je recycleerbare lampen?

Recycleerbare lampen zijn te herkennen aan het symbool van een doorgestreepte vuilnisbak op de verpakking. LED-lampen, maar ook fluorescentiebuizen en compacte fluorescentielampen kunnen worden gerecycleerd.

Welke gloeilampen bevatten kwik?

Compacte fluorescentielampen en neonbuizen bevatten kwik, tussen 3 en 5 mg, naast andere zware metalen.

Welke lamp warmt minder op?

Nogmaals, de LED-lamp is de beste keuze, omdat deze licht opwarmt. U kunt ook kiezen voor compacte fluorescentielampen, die warmen het minst op.

Halogeen- en gloeilampen staan erom bekend veel warmte af te geven!

Welke lamp moet ik kiezen om de verlichting te moduleren?

Armaturen die nog met halogeenlampen zijn uitgerust, kunnen met een dimmer worden bediend.

Voor LED-lampen is het belangrijk de verpakking zorgvuldig te lezen om een "dimbaar" model te kiezen en een specifiek dimmermodel te installeren.

Om te weten te komen of een lamp niet-dimbaar of dimbaar is, hoeft alleen maar op de verpakking te worden gecontroleerd of een bepaald logo, een soort halve cirkel of komma omgeven door een cirkel, al dan niet aanwezig is.

Het kruis betekent dat de lamp niet dimbaar is!

In sommige gevallen, vindt u deze kleine illustratie:

Welke kleur licht kan worden verkregen met een LED-lamp?

Afhankelijk van de kleurtemperatuur zal een lamp een bepaalde kleur licht geven, rood, geel of blauw. Deze kleur van het licht wordt uitgedrukt in graden Kelvin en wel op de volgende manier:

 • Minder dan 2000°K: lage lichtsterkte, dicht bij kaarslicht

 • Warm wit: 2200°K - 3200°K: woonkamers (ideaal voor eetkamer, woonkamer, slaapkamers);

 • Neutraal of natuurlijk wit: 3200°K - 5000°K (ideaal voor keuken, badkamer, garage, buiten);

 • Koel wit: >5000°K (daglicht = ca. 5200°K, ideaal voor buiten, parkeerterreinen, gebieden met veel verkeer)

Duidelijker is dat hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe koeler de kleur, dus hoe lager de temperatuur in Kelvins, hoe warmer het licht. Een gloeilamp die in een medische omgeving wordt gebruikt, is bijvoorbeeld 5500°K. De kleur is kouder dan die van een 2700°K lamp, die in de huiskamer kan worden gebruikt.

Lees ons artikel om meer te weten te komen over kleurtemperaturen!

LED Lamp

Wat is de zuinigste gloeilamp?

Het gaat om energiebesparing, en dus om een besparing op de elektriciteitsrekening. Ook hier zijn LED-lampen de meest populaire keuze, omdat ze veel minder energie verbruiken dan gloeilampen. Dit wordt mogelijk gemaakt door hun diode-lichttechnologie, die krachtiger is dan gloeilampen. Zo veel zelfs, dat een LED-lamp tot 75% energie bespaart, of 11 tot 12 watt voor een helderheid die vergelijkbaar is met die van een gloeilamp van 50 watt!

Sinds 2006 is de energie-efficiëntie van ledlampen verdrievoudigd en overtreffen ze nu de spaarlampen. Bijgevolg drukt het lumen de lichtstroom uit die door een lamp wordt uitgestraald, en die meer of minder intens kan zijn. Hij wordt ook gebruikt om de kleurtemperatuur van een kamer te bepalen (die wordt uitgedrukt in een andere meeteenheid, de Kelvin).

Wat te onthouden:

Verbruik in watt (gloeilampen)

Lichtstroom in lumen

25 W

200 lm

40 W

400 lm

60 W

700 lm

75 W

800 lm

100 W

1200 lm

Hoe vervang ik een LED lamp?

Als u hebt gekozen voor een lamp met een verwisselbare LED-lamp, schroeft u de te vervangen lamp gewoon los en vervangt u hem door een nieuwe. Er zijn echter ook modellen met geïntegreerde lampen, zoals LED-linten, die niet kunnen worden vervangen.

0